Chyclayo, Pimentel (zee)en excursies - Reisverslag uit Lima Pampa, Peru van Lambert Wijnhoven - WaarBenJij.nu Chyclayo, Pimentel (zee)en excursies - Reisverslag uit Lima Pampa, Peru van Lambert Wijnhoven - WaarBenJij.nu

Chyclayo, Pimentel (zee)en excursies

Door: Lambert

Blijf op de hoogte en volg Lambert

25 Juni 2014 | Peru, Lima Pampa

We zitten nu dus een dag of 5 in Chyclao, een vriendelijke stad,een km of 20 van de zee verwijderd. Logeren doen we in een leuk hotel, waarvan een Engelsman de eigenaar is, en erg veel lijkt op prins Philip van Engeland, dus Engelser kan niet.
Een zeer voorkomend iemand die mij goede ideeën aan de hand doet.
Ik kan bij hem een excursie boeken. Het zijn maar liefst 3 musea bezoeken, een overvolle dag van 9 tot 6.
Zo, n excursie moet je je voorstellen als een trein, bij ieder station komen er nieuwe mensen bij, of er gaan weer mensen uit m.a.w. je kunt steeds voor 1 onderdeel kiezen of meerderen. Ik kies dus voor 3, dus voor de hele dag
Het Museo Tumbas Realis de Sipan is het belangrijkst.
Aleer we dit musem gaan bezoeken, gaan we eerst naar de plek waarde spullen zijn gevonden en opgegraven van bovengenoemd museum.
Deze graven zijn origineel.Alles draait eigenlijk om de hoge priester de sitio Sipan Na de graven en de stad (wat er van opgegraven is) gezien te hebben
Vertrekken we naar het 30km verder gelegen museum, waar dus de
mummie ligt van de Sipan. Een groot rood pyramide achtig museum, van 3 verdiepingen.Op de 3e verdieping kunnen we zien hoe de bevolking in die
tijd geleefd had, hoe de stad er uit heeft gezien.
Hier ook weer het mooiste moche keramiek. Op de 2e verdieping wordt bijna helemaal gewijd aan Signor de Sipan.
Prachtige gouden sieraden, waaronder hele grote oorbellen, kronen,
halskettingen, de een nog mooier dan de ander.
De derde verdieping wordt bijna helemaal in beslag genomen door een nagemaakte graftombe, en..door de echte mummie van de hoge priester de signor de Sipan. Echt een schitterend museum, met overal diffuus licht, zodat de opgegraven kunstschatten nog mooier uit komen
Het 3e museum heet museo arqueologico Naciona. Bruning, in Chiclayo stad.Ook hier weer het indrukwekkende keramiek en aardewerk van de moche/chimu/inca.Dit was het laatste museum voor vandaag, zeer indrukwekkend voor vandaag.De gids was spaans sprekend ik versta wel
het een en ander, , maar lang niet alles. Geluk, er wad een student mee die redelijk Engels sprak.kon ik gelijk wat dingen vragen.Mijn eerste
vraag:Waarom is het land buiten de steden zo smerig?
Antwoord:hier kijkt de regering niet naar om, verantwoordelijkheid ligt bij de bevolking, en de bevolking doet niets! Het gemiddelde salaris is 300 euri per maand.De president iscorrupt, en verrijkt zich zelf!! Waar hebben we dat meer gehoord? Toch weer wat wijzer geworden!
Mr.John raad me aan om de volgende dag naar Pimentel te gaan.
Dat heb ik 2 dagen gedaan, flinke strandwandelingen gemaakt.
Het geluk dat ik de vissersvloot zie binnen lopen.Er wordt gevist in grote gemotoriseerde roeiboten, en in kleine slanke rieten bootjes.
Voor mij onvoorstelbaar dat de vissers daar mee op zee durven!
Pimentel heeft de grootste pier van Zuid-Amerika, voorheen werd hier de katoen en suiker geëxporteerd. Je zou verwachten op het eind van de pier een koffietentje of restaurantje te vinden, niets van dit alles!
De andere dagen nog wat kleinere musea en kerken in de stad Chyclayo.
Zondag de 22e juni ben ik met de bus naar Cajamarca vertrokken, een schitterende reis van 6 uur door een fascinerend berglandschap.
Om 8 uur kom ik daar aan, mijn hotelletje is in het centrum, ligt aan de plaza des armes.Tas op de kamer gezet, eerst even wat eten.

• 25 Juni 2014 - 21:43

Mennie Rob:

hoi lambert, een mooi beschrijving van indrukwekkend museumbezoek. kroatie zit er voor ons bijna op. was top. tot ziens in renkum. mennie rob