Trujillo en enkele excursie - Reisverslag uit Lima Pampa, Peru van Lambert Wijnhoven - WaarBenJij.nu Trujillo en enkele excursie - Reisverslag uit Lima Pampa, Peru van Lambert Wijnhoven - WaarBenJij.nu

Trujillo en enkele excursie

Door: Lambert

Blijf op de hoogte en volg Lambert

17 Juni 2014 | Peru, Lima Pampa

De reis van Lima naar Truilljo duurde precies 10 u en een kwartier.
De bus is echt fantastisch, net als in het vliegtuig alles prima verzorgd, inclusief 2 maaltijden.
Het lijkt op vliegen, maar dan over de grond, o ja je kunt ook nog mee doen als je dat wilt, met een potje bingo!
Truilljo is een echt mooie stad. Zoals in bijna alle steden hier ook weer een plaza del armes, met de welbekende kathedraal, en wat koloniale gebouwen
Midden op het plein een groot monument wat duidt op de overwinning op de spanjaarden (dat hebben wij afgelopen week even herhaald maar dan met 5-1).Deze plaza is de grootste van Peru.
Er wordt vanmorgen een programma opgenomen voor de tv. Er zijn wat zangeressen, een danspaar, en een hele goede band.
Alles en iedereen staat te klappen en te applaudisseren. Ik bezoek het museum aan de plaza, hier staat het werkbureau van Bolivar, een van de grootste Zuid-Amerikaanse verzetsstrijder. De stad is heel overzichtelijk, steeds vierkanten, dus straten die elkaar kruisen.Proma systeem, heb je snel
Door. Savonds een heerlijke tortilla gegeten. Er worden in Peru ontzettend veel aardappelen gegeten, ze kennen minstens 300 soorten en rassen, onze aardappel komt hier ook vandaan.
De volgende 2 dagen heb ik veel musea en veel kerken, (echt hele mooie barok kerken) bezocht.Bijna 100% van de Peruanen is Rooms-Katholiek, de kerk wordt hier druk bezocht. Ook in enkele hele grote winkels (grand mall)
Geweest, echt zo groot kennen wij ze in Nederland niet.
Zaterdag en zondag 2 zeer interessante excursies gemaakt.
Zaterdag samen met australiers, een Amerikaanse, en 2 zwitsers (die waren al 10 maanden op huwelijksreis, (wij waren destijds zo blij, dat wij 10 dagen naar Rome konden met het geld dat we hadden gevraagd ipv kadeaus)
De reis gaat naar Chan Chan, op deze plek bevindt zich de grootste adobe (adobes zijn vierkante stenen van klei, zand en mest van lama, s) stad ter wereld, gebouwd tussen 1100-1300 nc.Het was de hoofdstad van het Chimu rijk, wat later weer werd ingenomen door de incas.
Onvoorstelbaar hoe praktisch deze stad in elkaar zat, De stad telde op zijn hoogtij 100.000 inwoners.We gaan verder naar t volgend complex, het Cludadele complex. Heel mooi versierde muren, steeds komen de vissen, slangen en andere zeewezens hier in terug.
Naar huaca esmeralda, in deze tempel draait alles om de heilige berg die er tegenover ligt. Er werden jaarlijks jongelingen geofferd aan de goden van de berg.De jongelingen werden 2 weken afgezonderd in eenkamer die direct uitzicht had op de heilige berg.Ze werden 2 weken lang bewerkt met de zwaarste drugs, na2 weken waren ze helemaal verdoofd, en wisten van niets meer. Dan werden er vogels op afgestuurd die de jongelingen op aten, de mythe hier achter is, dat de vogels de lichamen gingen brengen naar de top van de heilige berg, naar de goden!
Na dit alles zijn we met zn allen gaan lunchen in een echt vis/zee restaurant.Ik heb heerlijke zeekrabben met rijst gegeten!!
Zondag weer een nieuwe excursie, dit keer hadden zich niet meer mensen in laten schrijven. Dus ik alleen op pad met Napoleon (de gids)
De excursie gaat naar Compleo argueologico el Brujo.
In 2006 onthulde archeologen de ontdekking van een getatoeëerde 1500 jaar oude mummie van een jonge vrouw (20-25).
Ze was gevonden in een kleistenen piramide. In de tombe werden veel waardevolle sieraden en kronen gevonden.
Heel fascinerend om oog in oog te staan met deze mummie, ze is maar heel klein 1.45mtr.
Het nabij gelegen museum biedt werkelijk een schat van aardewerk uit de Moche tijd, prachtige vazen, portretvazen, onvoorstelbaar wat deze mensen in die tijd konden maken!!
Vandaag maandag ben ik om half 10 met de bus vertrokken naar Chyclayo, een peuleschilletje, maar 3 uur en een kwartier, en weer zo, n mooie bus, nu van een andere organisatie. Ik kom nog even terug op de reinheid van t land, in de steden is het netjes, maar daar buiten is het eigenlijk net zo erg of nog erger dan in India of Indonesië. Onvoorstelbaar hoeveel troep er langs de wegen ligt.
Ik ben nu in Chiclayo, ik heb voor 4 dagen geboekt, maar dat kan altijd uitlopen.het is een leuk hotel met tuin en buiten zwembad, ik denk niet dat ik er in kom, want het is nog geen dag warmer geweest dan 22-23 graden.
Het is hier net als in Indonesië om 6 uur donker, en om half 7 weer licht.
Morgen ga ik mijn eerste excursie hier maken.
Wordt vervolgd.
Hasta luego!
Lambert

• 17 Juni 2014 - 08:18

Joyce:

Hoi Pap,
    Ik ben blij dat je zoveel geniet en weer omgeschakeld bent nu je niet zo hoog kunt!

Leuk dat je die mensen hebt leren kennen.

Je schrijft erg leuk en boeiend ,ik zie je al prins heerlijk in de bus zitten,gelukkig is het comfortabel en geen hobbel bus!
    Jouw kennende heb je geen bingo gespeeld of wel?

Maud gaat vanaf vanavond de avond vierdaagse lopen met een vriendinnetje de 5 km!

Geniet ervan!
    Veel liefs van ons!

• 17 Juni 2014 - 14:32

Esther:

Dag Lambert... vorige keer kon ik (technisch) niet reageren... maar nu sta ik weer versteld van al wat je na je omschakeling van hoog- naar laag-land, meemaakt en erover kuntvertellen. Fijn dat jij de reis doet en ons laat meegenieten van al wat je aan interessants te weten bent gekomen. Nog heel veel genoegen! Esther

• 17 Juni 2014 - 14:49

Lambert Wijnhoven:

Heel hartelijk dank Joyce en Esther!

• 18 Juni 2014 - 10:35

Beate:

Hoi Lambert,
    je bent echt een geboren reisverteller ! Hoop dat je nog heel veel reizen gaat maken en wij allemaal mogen meegenieten van jou belevenissen. Fijne tijd nog en take care ! liefs.

• 23 Juni 2014 - 17:55

Gino En Barbara:

Ha Lambert,

Net weer thuis na een heerlijke uitrustvakantie in Frankrijk en nu net al je brieven achter elkaar gelezen: wat maak je wer een geweldige reis, zeg! Enig om dankzij jouw brieven door Peru te ''reizen''. Wat maak je weer lange tochten per bus. We zijn nog nooit in Zuid-Amerika geweest en er gaat dankzij jou een nieuwe wereld voor ons open. Nooit geweten dat er zandduinen waren in Peru.......dus dankzij Google Maps en ''afbeeldingen'' alle plekken waar je bent geweest, op de kaart en via foto's bekeken : Lima, Ica, Huacachina, Trujillo, Chan Chan, Cludadele, Huaca Esmeralda, Chiclayo. En nu hebben we een beetje een beeld van de wereld waarin je reist - zo leuk! Ja.......heel gek, op de foto's die skiënde mensen op zandduinen. Misschien dom maar nog nooit gehoord van het Chimu Rijk. Ook weer opgezocht: wat een bijzondere en bijzonder mooie voorwerpen werden er door dit volk gemaakt.Het was dus een lesje Peru en we blijven je volgen, hoor.

Heel fijne tijd en hartelijke salam,
    Gino en Barbara