Een hele fijne tijd op samosir eiland
Door: Lambert
Blijf op de hoogte en volg Lambert
06 Februari 2026 | Indonesië, Sumatra
Vrijdag 6 februari,
Vandaag is de laatste dag van de 14 die ik op samosireiland heb doorgebracht.
Het laatste contact dat we hadden wasin Medan.Ik ben van hieruit met de minibus vertrokken naar Samosir eiland dat in het toba meer ligt.De rit duurde iets langer dan 3 uur.
De rit verliep prima,maar soms toch even de ogen dicht,als er ingehaald wordt!
De oversteekplaats met de boot naar het eiland heet parapat.En...daar is op zaterdag altijd de pasar(markt)echt het krioelt er van de mensen en wat een oraal volume.
Ik kreeg snel m'n ticket, en de boot vertrok na 10 minuten voor een tocht van 35 minuten.Bij de aanlegsteiger bij het eiland zijn wel 10 mensen die je willen helpen.Omdat je blank en grijs bent roepen ze al snel hey orang belanda!!
Prachtig natuurlijk.Mijn onderkomen was makkelijk te belopen,ik heb hier voor 10 dagen geboekt.
Het krioelt van de kinderen op de kamers die ik gehuurd heb plus het gegeven dat het homestay niet aan het meer ligt,deed me heel snel. Besluiten om hier niet te gaan logeren(ik had al wel betaald)
De baas ging uiteindelijk overstag, en begreep mij teleurstelling.
Hij gaf aan om door te geven aan booking.com dat ik al het geld terug zou krijgen,hij vroeg zelfs niet om het cancel geld.
Zo netjes,Na 2dgn stond het hele huurbedrag weer terug op mijn creditcard.
Ben toen naar Tobavillage gegaan,fijne kamer met balkon voor 14 dan gehuurd.
Het is de 3e keer dat ik op samosir eiland kom.ik was er 15,en 10 jaren geleden.maar steeds voor n dag of 4.
Nu dus 14dgn lang!!
Samosir eiland is best groot en heuvelachtig. 1000 vierkante km,er wonen zo,n 100.000 inwoners
Samosir is het middelpunt van de batak cultuur.
Het is het hoogstgelegen kratereiland vd wereld.Het tobameer is 450 meter diep.Omdat het eiland hoger ligt is de temperatuur ook fantastisch meestal tussen 23 en 26 graden(elders in Indonesië 32 graden)
Ik ben hier tijdens het regenseizoen, maar heb nog niet veel regen gehad.Toevallig gisteren een flinke tropische bui.
Het grote ontdekken van het eiland is erg moeilijk om dit alleen met je benen te doen.Zou ik het (weer)aandurven om n scooter te huren(ik deed dit voorheen waar dan ook in Indonesie),ik heb er goed over nagedacht,en besloten om zo,n ding voor 1 dag te huren.
Het duurde n paar honderd meter,en ik was er weer aan gewend,en voelde me weer net zo vrij als in vroegere jaren op mijn zondag.Ik heb gelijk een contract bij het hotel afgesloten voor de 13 dagen dat ik nog zal blijven,
Oh wat hé ik n hoop af gescooterd je bent zoveel mobieler, je kunt echt overal heen.
De wegen zijn werkelijk prima de eigen bevolking rijdt heel rustig.Op n paar dingen moet je letten...Links rijden opletten op overstekende kippen en honden(honden lopen altijd los,en er zijn er best wel veel)
Zo ben ik de hoge heuvels ingegaan,waar ik enorm kon genieten van de panorama,s,goed opletten met de vele bochten
Ik kwam n heel leuk Nederlands koppel tegen,die waren 3 maanden onderweg,haar moeder en vader hebben beide op sumatra gewoond.Vanuit Indonesië vliegen ze naar Australië, daar woont n dochter,en van daaruit naar Nieuw-Zeeland want daar woont hun zoon.Zelf hebben ze 30 jaar in Engeland gewoond,en ze wonen nu in Tsjechië.
Zo leuk zijn die ontmoetingen,het waren zulke positieve,warme mensen. En zo rijdt ik iedere dag n stuk,naar n mooie waterval,of n authentiek bataks dorp.Ben in Ambarita bij de plek geweest waar vroeger recht werd gesproken,en ook direct werd gehandeld op de uitspraak.
Kerkhoven zie je niet op het eiland,wel hele grote tombes waar hele families in rusten.
Gisteren ben ik in het Batak museum geweest.Hier staan de koningsgraven,waarin de laatste koningen rusten
Er zij prachtige echt heel authentieke batak huizen,en dit alles in een omgeving van prachtige bloemen,en grazende karbouwen,
De 14 dagen hier zijn voorbij gevlogen.De mensen ook in het dorp herkennen je,ik kan ze in hun taal gedag zeggen,vertellen wie ik ben,waar vandaan,en wat mijn gezinssamenstelling is.(kijk Barbara in Amsterdam,het beklijft dus toch!) Morgen om half 9 vaar ik terug naar parapat,ga weer met het minibusje naar Medan,daar heb ik voor 3 dagen geboekt,ga n vlucht boeken naar Padang voor 10 februari,daarna treffen we elkaar weer
Hartelijke groet
Sakams manis
06 Februari 2026 - 11:19
Ronald Mols:
Lambert, wat fijn dat je het zo naar je zin hebt. Het is echt genieten. Wij wensen jou nog heel veel mooie indrukken.
Heel veel groetjes va de MOLLETJES
06 Februari 2026 - 13:00
Florine :
[e-1f60e] ha Lambert, wat een leuk verslag. echt een ontdekkingsreis. ik kijk uit naar je volgende avontuur...
06 Februari 2026 - 13:46
Ben :
HI Lambert,
Zo te lezen heb je het enorm naar je zin en valt er veel te beleven. Leuke trip, leuke mensen, mooie herinneringen. Lekker verder genieten en tot lezens maar weer.
06 Februari 2026 - 15:57
Hennie :
Hoi Lambert.
Wat een mooi verhaal
Knap hoor dat je daar weer op een scooter rijdt.
Je doet het maar gewoon. Ik zou het niet meer durven
Een goede service dat je het geld hebt terug gekregen op je rekening . Top
Heel fijn om te lezen dat je aan het genieten bent.
Dank voor je uitgebreid verslag
Nog een fijn verblijf in dat mooie land.
Lieve groetjes. Hennie
16 Februari 2026 - 16:23
Marietje Noij:
Mooie reis om te volgen.