Medan en Padang

Door: Lambert

Blijf op de hoogte en volg Lambert

16 Februari 2026 | Indonesië, Padang

Beste lezers,

Na de heerlijke rust van Samosir eiland,is het wel weer even wennen aan de drukte en hectiek van Medan.

De temperatuur is ook een graad of 4,5, hoger dan op samosir.Ik logeer weer in hetzelfde hotel Madani,recht tegenoverde

Prachtige moskee Raya Al-Mashun,ik heb geen last van de gebedszangers,ik slaap aan de achterkant van het hotel.

De moskee is gebouwd naar de ideeën van de Nederlandse architect Dingemans.De opdracht kwam van de Sultan van Deli(die nu nog het sultanaat bewoond in Medan.

Heel leuk terwijl ik in Medan ben,krijg ik n app van onze jongste kleinzoon Sebastiaan,die op de havo zit,en bezig is met een project over de WIC(West Indische compagnie) en de VOC(Verenigde Oost-Indisch e compagnie)

Er is in Medan (nog) redelijk veel te vinden aan gebouwen,en huizen,niet direct uit de VOC tijd,maar vandaar na.

Zoals het prachtige postkantoor(kantor pos) Het is nu een soort speelhal,(gok) en eetgelegenheidjes geworden.

Hotel de Boer(heeft nu een Indonesische naam) Was vroeger rood,nu wit.hier kregen de koelies (zo werden de Indonesische werknemers genoemd)hun wekelijks geld uitgekeerd door de Nederlandse heren.Nu is er nog wel café de de Boer,waar je heerlijk kunt eten.Vanaf een portret houdt Herman de Boer je in de gaten,

Het jalan merdeka (het vrijheidsplijn) heeft echt een metamorfose ondergaan,12 jaar geleden was dit nog niets,nu is het

Een hele grote overkapping geworden,waar jaarlijks de onafhankelijkheid van Nederland gevierd wordt

Even later deze ontmoeting.

N bestuurder van een bejak vroeg of ik met hem mee wilde gaan naar zijn huis.Ik vraag waarom?

Hij wilde mij n diploma laten zien van zijn grootvader, ik dacht waarom niet,dus ik stap in de bejak.

Kom ik bij n zeer armoedig huisje in een kampong.

Hij heeft 4 zoontjes,ze zijn allemaal thuis.Ik vraag naar het diploma.En ja hoor dat komt hij met het diploma.

Zijn grootvader was n soort van verpleger in een krankzinnigen gesticht in het stadje Sabang( het noordelijkste stadje

Van Sumatra,(hoort bij de provincie Banda atjeh)net boven de evenaar,ik ben daar 12 jaar geleden geweest.

Het hele diploma is in het Nederlands opgesteld,en oh wat jammer ik heb er geen foto van gemaakt

De man bracht me netjes terug naar de stad en....vroeg toen natuurlijk geld voor de benzine voor z'n (motor)

Bejak,en natuurlijk kreeg hij dat van mij.De man was helemaal blij,leuk toch zo,n ontmoeting.

Op dinsdag 10 februari savonds met het vliegtuig van Medan naar Padang,een vlucht van 1 uur en 15 minuten

Met de bus dus meer dan 20 uur,Sumatra is zo vreselijk groot.Ik heb hier n hotel voor 7 dagen geboekt,leuk midden

In het centrum van Padang,Medan heeft 2.5.000.000 inwoners, Padang is beduidend kleiner 750.000 inwoners.

In Medan behoren de meeste inwoners tot de batak clan,In Padang tot de Minangkabau clan.

Het aparte van de Minangkabau is het matriachale stelsel,alles wordt doorgegeven,ook erfenissen via de vrouwelijke

Lijn (moeder/dochter).

Padang heeft n gezellig centrum rondom het staatsmuseum over geschiedenis en cultuur (een mooi museum)

Verder zijn er de diverse stranden,allemaal makkelijk bereikbaar,Met de gojek app op de telefoon is alles binnen handbereik.Je tikt in waar je bent,en waar je heen wilt,je krijgt direct respons met n foto wie je gaat rijden,hoe lang je moet wachten, en wat het kost,echt fantastisch! Deze gojek(voor motors/scooters) is er ook voor auto,s die heet

Go-car,dit systeem is overal in heel Indonesië,

En met je telsel kaartje in de 2e telefoon loop je via Google maps overal heen,waar je maar wilt.

Het reizen is zo veranderd,en makkelijker geworden.

Vroeger moest je voor zo,n verslag als dit eerst zoeken naar n internetcafe die altijd boordevol waren met jongelui,die

Daar hun huiswerk maakten op de PC was jij eindelijk aan de beurt,viel de stroom uit.

Nu zit je heerlijk rustig op je hotelkamer,kopje koffie onder handbereik,je verslagje te tikken.

In Padang is wel het een en ander veranderd,Voorheen was het savonds knus en gezellig bij de kleine eettentjes

Bij het Pantai Padang (het strand in de stad)die tentjes zijn allemaal weg,er is n hele grote witte moskee gekomen,en

Daar moest alles voor wijken. Heel jammer, bij navraag kreeg ik te horen van de niet-moslim wereld dat ze flink hebben geprotesteerd, maar dat ze natuurlijk maar n klein gedeelte van de stad zijn.

Op de beroemde site nurbaya bridge (de gele brug)is het savonds nog altijd druk,veel mensen nemen hun stoel mee en

Genieten van de ondergaande zon, van boven op de brug heb je een prachtig gezicht op de boten die in de mooiste

Kleuren zijn geschilderd,deze boten varen naar de eilanden die voor de kust van Padang liggen(Mentawai Nias(12jaar

Geleden geweest)

Vanmiddag een laatste tocht gemaakt door de stad.

Morgen vertrek ik om 12 uur met de minibus naar Bukkettingi,dit ligt ongeveer 100 km noordelijk van Padang.

Ook hier blijf ik weer 7 dagen,

Tot dan

• 16 Februari 2026 - 13:49

Aggie En Wienie:

Volgens ons heb je de smaak weer echt te pakken ,geniet er van Aggie enWienie.

• 16 Februari 2026 - 14:36

Ben:

Volgens mij kom je ogen en vingers (voor verslaglegging) tekort. Maar je hoort en ziet veel. Bedankt voor de innemende verslaglegging. Geniet lekker verder.

Grooetjes van hier tot gunder.

• 16 Februari 2026 - 14:38

Ria Veldt:

Hoi Lambert weer een leuk verslag en geniet nog van de laatste dagen. Groetjes Ria en Leo

• 16 Februari 2026 - 22:19

Max Delmaar:

Harstikke leuk verslag Lambert. ben benieuwd naar het volgende..